Emalj och färsk mjölk: lär er mer om Polen

Pampampam mat! Fast i dag åt jag inte det här. Jag vill dock fästa er uppmärksamhet vid mina matlagningskärl. Kastrullen har jag på lån från mormor och morfar, den lilla vad man nu ska kalla den har jag köpt för mina egna slantar. (Den är perfekt att göra nudlar i.) Som ni kanske har noterat, i och med rubriken dessutom och allt, så är de emaljerade. Typiskt polskt för mig. Emaljerade kastruller på en gasspis. I en sådan där liten värmer man fördelaktigt en portion soppa till exempel. Men tids nog försvinner nog de emaljerade kastrullerna, "vanliga" lär vara bättre(?). Jag tycker att de emaljerade är fina.
Punkt två: På mjölkpaketet på bilden står det Färsk mjölk (mjölk färsk för er som vill lära er orden på polska). I Polen köper man mjölk från kyldisken, eller från random dryckeshyllor i butiken (förvirrande för den ovana kunden jag för en tid sedan). Den på random hyllorna är inte färsk, den är "UHT". Nu ska jag bara kolla på Wikipedia vad förkortningen står för, häng kvar... Ok... Ultra-high temperature processing (polska)/Ultrahög temperatur (svenska). Det går i vart fall ut på att man värmer och kyler ner mjölken så att den håller sig länge. I rumstemperatur innan man öppnar den. Sådan mjölk är poppis här. Nu orkar jag nog inte skriva mer. Om ni kommer hit så kan vi göra en mjölkprovsmakning. Tills dess, ha det så bra!
Kommentarer
Postat av: Beata
Ooooo, zatęskniłam za polskim mlekiem u(c)hatym!
Mniam!
Postat av: Malin
aa, den mjölken dricker de i frankrike. "min familj" hade ett helt lager med mjölk i källaren där jag sov :p
Postat av: Hanna
Haha, ja det är ju ganska praktiskt på så vis... :P
Trackback