5

Fördelar med att baka bröd:

1. Det är roligt
2. Man känner sig duktig
3. Det blir gott
4. Man slipper industriprocesstillsatsbrödet från affären
5. Det blir billigt


Här är ett recept på superbra rågkakor (som det här brödet är en variant på):

Ingredienser:
1 pkt torrjäst
6 dl vatten
6 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl
1-2 tsk salt
ev. solrosfrön eller annat

Gör så här:
1. Blanda rågmjöl, jäst och salt och eventuella frön i en bunke.
2. Ha i det lagom tempererade vattnet och sedan vetemjölet.
3. Arbeta ihop till en rätt så lös deg.
3. Låt jäsa 20-30 minuter.
4. Ta några tag i bunken och lägg upp fyra degklumpar på två plåtar.
5. Ta lite rågmjöl och platta ut till kakor. Stick hål i dem med en gaffel.
6. Sätt ugnen på 225 grader och låt jäsa i 15-20 minuter.
7. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.

Har man vanlig jäst är det bara att blanda jäst och vatten först på vanligt bakvis så klart.

Och här är brödinspiration som heter duga: http://paindemartin.blogspot.com/. När jag åker till Uppsala över jul ska jag baka surdegsbröd med mamma varje dag! (Nästan.)

Kommentarer
Postat av: Beata

Powoli przymierzam się do zrobienia zaczynu, zobaczymy, co z tego wyjdzie :)

2008-12-07 @ 11:01:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0