Rotsaker är bra saker

I går blandade jag 6 dl rågmjöl, 1 pkt torrjäst, 1 dryg tsk salt och 1 dl solrosfrön i en bunke. Sedan rev jag 1 liten morot, 1 rödbeta och 1/2 stor palsternacka och kokade de rivna grönsakerna lite kort. Med hjälp av en sil skiljde jag på grönsakerna och kokvattnet, som jag sparade i en tillbringare (det som inte rann ut på sidorna vill säga). Därefter spädde jag ut det med kallvatten till mer än fingervarm temperatur och hällde bort så att jag hade 6 dl vatten kvar. Dessa dl hällde jag i bunken, rörde om, hällde i grönsakerna samt 6 dl vetemjöl och rörde mer med min trägaffel som jag köpt enkom för detta ändamål sedan min slickepott gått av under liknande omständigheter.

Okej, degen fick sedan jäsa i ~ 30 minuter, jag tog några trägaffeltag i den och sedan klickade jag upp lagom bitar på två plåtar med bakplåtspapper på. Bullarna fick jäsa i ~ 20 minuter, sedan gräddade jag dem i ~ 15 minuter mitt i ugnen som var 225 grader varm. Och detta, kära vänner, blev kanske det godaste bröd jag ätit.

Första plåten


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0