Resten av helgen - sammanfattning

I fredags kväll blev jag inbjuden på våfflor till grannarna brevid. Det var de, jag och andra folk, och det här är det härliga med att bo som jag bor! Vi pratade och sådant och jag bestämde med några att vi skulle gå på toleransmarschen nästa dag tillsammans. Nästa dag, det vill säga på lördagen, var det återigen prima underbart väder, och vi gav oss iväg. Marschen ska få ett eget inlägg i morgon. I dag var jag på teater med en granne mittemot, Paulina. Teatern var tyvärr inte så bra som den borde ha varit, men det var trevligt ändå. Vi åt glass innan (såklart prima väder i dag med) och jag ställde en miljon frågor om USA, där Paulina bor vanligtvis. Stackars tjej (alla frågor alltså). Mellan alla aktiviteter har jag även varit hos mormor och morfar två gånger. Och suttit på balkongen och läst en bok. Det blev så varmt där jag satt att jag blev tvungen att byta till kortbyxor. Jag säger då det, prima väder.

Så här underbara mackor har jag ätit:
Rädisor

Och så här fint är det i Planty (park som går runt stadskärnan):
Tulipaner

Valborgsfirande

I ondags fikade jag med Kasia som läser svenska. Det var som sagt var trevligt och hon bjöd in mig att följa med och fira valborg utanför stan nästa dag, det vill säga på torsdagen. (Svenskastudenterna firar alla svenska högtider typ.) Jag tackade ja och klockan 17.15 i torsdags stod jag utanför den enorma gallerian vid tågstationen och väntade på henne. Hon kom och tog mig med till busstationen för minibussar som man kan åka med till olika ställen dit vanliga kollektivtrafiken inte når. Men minibussen var full. Det slutade med att jag och några andra åkte bil med den svenska lektorn. Han är från Halmstad och bor på samma gata som jag bodde på när jag var pytteliten (för min pappa var också lektor i svenska här).
 
Jaja, jag åkte bil och när jag kom fram visade det sig att vi skulle sova över där, på ett vandrarhem! Jahapp, det var bara att anpassa sig. Sedan gick vi upp för en kulle till en slottsruin där vi (fast inte jag) gjorde upp en eld. Så var det korvgrillning och alkoholintag och vintern rasat ut bland våra fjällar och trevliga människor. Trevlig kväll! Efter sömn på vandrarhemmet blev det nästa dag och när alla utom jag och Kasia, två till och lektorn hade åkt hem gick vi på promenad i den lilla byn (Lanckorona, nästan som Landskrona), och upp på kullen och städade också. Det var underbart fint väder, massa blommor överallt och finfint i allmänhet. Och frisk luft! Sedan åkte vi hem och då hade jag redan råkat missa mina lektioner den dagen, men det var det så värt.

image88
Ingen riktig majbrasa men ändå.

image89
Ruinen dagtid.

image90
Och natur!


Hemelektronik

image87
Tips till alla som tycker om fina gamla saker: http://www.agdmuzeum.republika.pl/ 
Är det förresten inte härligt att Electrolux var dammsugarpionjärer? Jag älskar Sverige.

Min händelserika dag

I dag har jag stigit upp, duschat, handlat, ätit frukost, varit och bytt sängkläder, städat, kastat sopor, kommit på att oj, oj, oj, jag hade ju bokat in benvaxning halv TOLV och inte halv ett som jag fått för mig, klockan var tjugo i tolv, sprungit till salongen, bett hemskt mycket om ursäkt, fått benen vaxade ändå. Ja. Vaxa benen. Det känns verkligen inte som något som jag skulle skriva. Jag skriver ändå. För jag skäms tror jag. För att jag låter mig styras av något jag tycker är fel. Att kvinnor inte får ha håriga ben. Det är verkligen en så dålig och poänglös regel (förlåt, jag kommer inte på något bra ord, jag kom dessutom just på att jag har ett himla test i morgon på substantiv som böjs oregelbundet så jag har inte tid att fundera). Så onödigt! --- Men jag kan inte stå emot. Så jag tänkte att jag skulle prova det här med vax (förlåt att jag tjatar... men det är något med det här vax, som att det är värre än att raka benen, så himla... utstuderat, jag vet inte), för här är det fett billigt jämfört med i Sverige. Och så slipper jag förhoppningsvis tänka på saken ett tag. Nu när det blir sol och varmt, jag hade inte rakat benen på drygt två månader, ha! Hur som helst var det ganska roligt och inte alls så smärtsamt som jag hade tänkt mig.

I dag har jag fått benen vaxade, köpt en klänning och en käck jacka och en väska på second hand, ätit lite, gått jättefort till skolan, haft en lektion, haft en lektion till där vi tittade på en konstig film, fikat med en tjej som läser svenska, hon var trevlig och det var trevligt, åkt hem, upptäckt att jag inte hade nudlarna jag tänkte äta, handlat igen, ätit, ätit kaka jag fått från mormor och morfar, satt mig vid datorn. Mm, nu borde jag plugga substantivböjningar. Och bädda sängen.

Sommar

Jag arkiverade mejl i min inkorg och råkade titta på lite bilder från förra sommarens Emmaboda. Och oj, vilken intensiv längtan efter sommar och festival de väckte i min kropp. Borsta tänderna i regnjacka och kortbyxor framför en konsert vore kanske ganska fint. I sommar. Åh, här borde planeras.

image85

image86

(Katos bilder.)

Barn som leker med duvor


Vem styr här? Fysiken!

Man med ballong
Att det ska vara så jobbigt det här med att välja i livet.


Regn

image83

Var då goda, en bild genom den smutsiga balkongdörren. Det regnar ute och jag vill inte gå ut. Jag har inget paraply och det är hål i botten av mina skor.

Jag lyssnar på ganska fin musik: Rykarda Parasol.

Och nu måste jag kila, usch.

Uppdatering

Jag antar att ni alla sitter och undrar vart jag har tagit vägen... Jag är fortfarande kvar här i Kraków, sitter i mitt rum på studenthemmet Piast. Lägger upp en bild på min hårfärg till alla som är nyfikna och till Malin specifikt:

 Jag är ganska nöjd, när det är nytvättat och sovet på i blött tillstånd är det finfint. Underbart skönt att inte färga håret. Jag måste bara gå till en frisör och toppa bort topparna.

Annat som händer är följande:
Denna vecka är mitt i terminen-provvecka, så i dag har jag haft prov, som väl gick helt okej hoppas jag, och på torsdag har jag mera prov. Sedan blir det frid och fröjd. (Men låt er inte luras att jag har pluggat mycket till proven, det har jag inte.) Nästa helg ska jag gå på teater och i dag har jag satt tänderna i en pjäs som vi ska läsa till litteraturkursen. Japp. Kartoteket heter den. Sedan ska vi läsa en till pjäs, som heter Tango, och sedan ska jag fortsätta med Kapuscinskiboken. Jag ska nog demonstrera nästa helg också, återkommer med mer information. Kan ju redan nu avslöja att det händer mycket irriterande i detta land. Eller nej, ni får nog veta på en gång. Jag förstår inte varför t.ex. kyrkan ska lägga sig i folks livsval så himla mycket. Okej, de tycker abort är mord och vill därför förbjuda det - det kan jag förstå, även om jag tycker att det är dåligt. Okej, de tycker att homosexualitet är en synd - men inte okej att förbjuda folk att leva med vem de vill! Det är väl ändå deras sak om de kommer till helvetet. Okej, okej, alla barn börjar tycka att det verkar så kul att vara gay och bildar inte kärnfamiljer och samhället blir helt förstört. Inte! Åh, åh, åh, inte okej! Jag får reda på att det ska vara en demonstration för, antar jag, homosexuellas rättigheter eller dylikt, genom affischer här utanför mitt hem. Affischer, inte som arrangörerna har satt upp, utan någon katolsk organisation. HOMOSEXUELLT BARBARI I KRAKÓW, VARNING 26 APRIL GÅR DE PÅ VÅRA GATOR IGEN. Och bilder från tidigare demonstrationer (Marsch för tolerans kallas den tydligen, i min fria översättning), "homosexualitetspropagerare trampar det och det minnesmärket, står under påvens fönster" (ett fönster som han alltid talade ifrån när han var i Kraków, och ja påven är givetvis alltid Johannes Paulus II). Det är nästan som ett skämt, fast det är det inte. Jag lägger upp en bild:



Ja... Nu ska jag nog läsa lite i min pjäs, fast först ska jag nog borsta tänderna och sådant.
God natt på er.

Inga tar kakor

Bakverk

En liten bild såhär på lördagseftermiddagskvisten från när Inga pluggade på påsklovet.

Kusin Vitamin

Klockan är tio och jag har redan duschat och borstat tänderna och nu ska jag lägga mig i min säng (måste bara städa bort alla kläder som ligger på den) och läsa Kapuscinski (jag ska skriva ett inlägg om honom någon gång sedan). God natt!

Fina saker

Blommor

I dag är det vår här. Jag gick i linne till skolan och vi hade bara en av lektionerna i klassrummet eftersom det var så fint, på den andra tog vi en promenad. Först besökte vi två kyrkor. Kyrkor skrämmer mig men den första vi var i är fin. Det var intressant också. Det är så främmande för mig att man faller på knä och gör korstecken när man går in i en kyrka. Eller doppar fingrarna i välsignat vatten och gör korstecken på vägen ut. Ovant med religiositet så tätt inpå. Efter kyrkorna gick vi till slottet och satt på en bänk och pratade litegrann.

I min grupp finns det en tjej från Japan. Hon heter Ari och är världens sötaste och i dag kom hon tillbaka efter att ha varit i Japan i en månad. Och så har hon med sig små bokmärken och andra saker som hennes kusins svärmor har gjort, och alla får välja en sak. Världens sötaste! Och åh, på inomhuslekionen fick alla först rita en bild, sedan läste vi en text om olika färgers betydelser och inverkan på människor och tillslut fick vi någon annans bild som vi fick analysera, och berätta för resten av gruppen om vår analys. Rött ska betyda energi och passion och jag hade ritat bl.a. jordgubbar och körsbär så Aris självklara analys var att jag får energi och passion från att äta. Hihihi. Fast jag vet inte om det är sant. Men fin lektion!

Jag brukar varje dag gå ungefär samma väg från spårvagnen och hem, men först i dag lade jag märke till detta drömhus. Åh, världens sötaste, det också. Och drömbilen ifall jag drömde om en bil.

Drömhuset

Nu måste jag duscha och tvätta mitt hår.
Hejdå!

Emalj och färsk mjölk: lär er mer om Polen

Middag
Pampampam mat! Fast i dag åt jag inte det här. Jag vill dock fästa er uppmärksamhet vid mina matlagningskärl. Kastrullen har jag på lån från mormor och morfar, den lilla vad man nu ska kalla den har jag köpt för mina egna slantar. (Den är perfekt att göra nudlar i.) Som ni kanske har noterat, i och med rubriken dessutom och allt, så är de emaljerade. Typiskt polskt för mig. Emaljerade kastruller på en gasspis. I en sådan där liten värmer man fördelaktigt en portion soppa till exempel. Men tids nog försvinner nog de emaljerade kastrullerna, "vanliga" lär vara bättre(?). Jag tycker att de emaljerade är fina.

Punkt två: På mjölkpaketet på bilden står det Färsk mjölk (mjölk färsk för er som vill lära er orden på polska). I Polen köper man mjölk från kyldisken, eller från random dryckeshyllor i butiken (förvirrande för den ovana kunden jag för en tid sedan). Den på random hyllorna är inte färsk, den är "UHT". Nu ska jag bara kolla på Wikipedia vad förkortningen står för, häng kvar... Ok... Ultra-high temperature processing (polska)/Ultrahög temperatur (svenska). Det går i vart fall ut på att man värmer och kyler ner mjölken så att den håller sig länge. I rumstemperatur innan man öppnar den. Sådan mjölk är poppis här. Nu orkar jag nog inte skriva mer. Om ni kommer hit så kan vi göra en mjölkprovsmakning. Tills dess, ha det så bra!

Trappspring

Ok, om det inte var så sent skulle jag skriva ett långt inlägg om olika saker, eller i alla fall lägga upp en bild på min middag (samma som i går, det vill säga samma som i förrgår, tomatsåsen får bara stå öppnad i kylskåpet i tre dagar), men nu är det sent så jag tänkte bara informera om att i morse gick hissen sönder och de har satt upp en lapp där det står att den ska lagas och fungera igen på onsdag klockan arton. Mmm sjätte våningen. (Ok, det gör nästan inget alls för jag måste inte handla några tunga saker innan dess och brukar springa i trapporna oftast ändå men det är ju en sådan typisk sak att skriva en ironisk kommentar om så jag var tvungen. Att skryta lite med att jag bor på sjätte våningen.)

God natt på er!

Vardagsbestyr

Hej hopp! I dag har jag handlat frukt. Sedan så lagade jag mat!!!

Frukt

Jag lagade makaroner och värmde färdig tomatsås som jag berikade med kikärtor och oliver. Väldigt avancerat med tanke på att jag brukar äta nudlar (som man inte måste tillaga på spis här nere). Det var gott. Till så drack jag mjölk. Den var också god.

Och så älskar jag min konservöppnare som jag har köpt. Man bara skruvar så skär den upp locket snabbt, lätt och snyggt. Den är liten, behändig och fin. Åh. Den är bäst.

Konservöppnaren

Två extra bilder på den lilla skönheten:

 


I sommar

Är det någon som vill åka till Arvikafestivalen med mig? För jag tror att jag vill. Stress, stress, stress, jag vill köpa billiga tågbiljetter.

Ännu inte postade brev och andra saker i mitt rum

Brev

Om det är någon som vill skicka brev till mig så är min adress så här:
Piast p. 601
ul. Piastowska 47
30-067 Kraków
Polen

image69

image70

Häromdagen fick jag nya sängkläder. Det är nice.

Jag ger er ett inlägg om vårt kylskåp

Kylskåp

Äntligen ett kylskåp i hallen och grannarna har mer plats i sitt rum. Vinn-vinn som man brukar säga. Det är ju ganska gulligt att det heter på ryska... Men jag vill inte tänka på hur mycket el krabaten säkert drar.

Och så har jag börjat äta multivitamintabletter, det är nog bra. De heter Royal Plus.

Kylskåp Vitaminer


Wroclaw

I början av påsklovet åkte jag till Wroclaw med min mor. Wroclaw är en stad där man bygger mycket nytt och den sägs vara fint renoverad och sådant. Det var fint. Och gamla byggnader och nya byggnader.

Wroc?aw 10
Blommor.


Wroc?aw 8
Varuhus som de ska se ut.

Wroc?aw 7
Bit av torget. Inte riktigt i min smak, men gulligt.

Wroc?aw 12
Rådhuset.

Wroc?aw 13
Fin försäkringsreklam. Ok, en bild till så att man ser tjuvarna ordentligt och en bild där man ser något nybyggt också (missa för all del inte det gotiska kyrktornet i bakgrunden!):

 

Wroc?aw 4
Ingen fin stad utan vatten och män och hundar som fiskar:

 

   
Och det här är bilder från påskafton då varje sann katolik bör gå med sin lilla korg med mat i till kyrkan. Titta, till och med Wroclalws gangstakillar.

Jag kan absolut rekommendera en tripp till Wroclaw, efter att ni har varit i Kraków. Ett tips bara är att kolla väderleksrapporten innan, eller att ta med varma kläder, brr!


Jag drömmer mig bort till sång och musik, till diskot och till kärlek

Mm jag är kär i Kristian Anttila. Och Sverige må kännas tråkigt för tillfället men jag älskar det för musiken det ger mig. Kent, Kent, Kent. De kan det här med känslor jag inte vill ha. Låt mig dansa hela natten tills allt blir bra.

Jag sitter i skolan och jag har inte bloggat på länge för jag har inte haft tid eller humör men jag lever! I dag har jag fått jättemycket skoskav, det gör jätteont och jag måste gå på tå för att det ska göra mindre ont med följden att jag får ont i vaderna också. 13.45 ska jag ha hmm tidningsläsning eller vad man ska kalla det. Det är mest som samhällskunskap med aktuella ämnen och polsk historia. Med min favoritlärare åh jag är nästan kär i honom med.


RSS 2.0