24


Dagen före dopparedagen


23

Pyssel.

22

Körsbär, hallon, smultron, jordgubbar, blåbär, avokado, bananer, äpplen, päron, plommon, kiwi, mandariner, nektariner, apelsiner, morötter, tomater, bondbönor, vaxbönor, brytbönor, sojabönor, linser i olika färger, potatis, rödbetor, sallad, broccoli, blomkål, gurka, squash, aubergine, lök, gröna ärtor och kikärtor, groddar av olika slag. Grapefrukt-säsong.


21

Bokhyllor med böcker är bra.

Åka hem till jul

I dag kom jag förresten till Uppsala. Jag åkte tåg på stora hemvändardagen men det var lugnt för jag gick på på startstationen och hade dessutom en bokad plats. Fast det blev ganska varmt i slutet. Det kändes lite lustigt att sitta där och åka hem med alla andra som åkte hem, det har jag aldrig gjort förut. Sen har jag bakat vörtbröd och mamma har gjort saffran-mandelmassabullar och nu står mina rågkakor i ugnen. Det gäller ju att passa på när ugnen är varm... Och man har ett så fint kök! Men usch vad vörtbröd är sött. Ja, ja. I morgon kommer det folk och äter frukost med mig, det ska bli mysigt och roligt att träffa dem igen.


20

Radion har alltid varit med i mitt liv. BBC på morgonen på sommaren när jag var liten och P1 alla andra morgnar och vädret med sjövädersrapporten alla sommarkvällar. Sommar i P1. SR är helt fantasktiskt tycker jag, liksom jag slår på min radio och där sitter någon och läser högt ur en roman. Reportage om helt otippade saker (åh, en gång hörde jag ett program som jag tror hette "Historien bakom annonsen" och det handlade typ om någon som hade anklagats fuska i en pimpelfisketävling i någon liten by) och om intressanta saker och radioteater och allting i repris hundra gånger och bra program i P3.


19

Nästa termin ska jag köpa ett kort på Friskis & Svettis och sen så ska jag gå på jympa många gånger. Det blir roligt och jag kommer att må bra i hela kroppen samt kunna lyfta blyklossar rakt upp i luften.

18


Sådana här munkar kan vara det godaste bakverket. I Polen heter de knoppar och när vi äter semlor äter polackerna tjugo sådana här i stället (fast på en torsdag). I juletider är lussebullar godast, bara de inte är torra och smaklösa. Pepparkakor är visserligen gott men jag äter alldeles för många och så blir jag rastlös och mår allmänt dåligt av allt socker tror jag. Efter jul och allt ska jag bara äta choklad (och bara bra och god choklad) ibland.


Men sedan när jag återställt mig kanske jag bakar någon dag.




17


Rejäl kvalitet gjutgärn grytor stekpannor. Bra.

16

Årets julkalender är rolig. Radiokalendern från 1958 är också rolig. "Programledaren Rolf Bergström från barnredaktionen lät lyssnarna följa med till en gård i Uppland där man dag för dag fick ta del av julförberedelserna tillsammans med gårdens tre barn Gunnel 14 år, Magnus 12 år och lillebror Gunnar 6 år. Även mamma Anna-Lisa och pappa Erik medverkade med jämna mellanrum i programmen. " Synd att man bara kan lyssna på första avsnittet.

TV-tips

Jag såg en dokumentär om reklam riktad till barn och det var sjukt obehagligt men intressant.


15

Mitt cykellyse (dynamo) tål inte riktigt väta och tjuter i stället för att lysa när det regnar men ibland så fungerar det och lyser och surrar så hemtrevligt. Då blir jag glad.

14

Somna nyduschad i nytvättade sängkläder.


13

Vatten i städer gör städerna bättre, små vatten i små städer och stora vatten i stora städer.


Tidningskrönika

I senaste numret av någon av Linköpings gratistidningar fanns en tävling från Stubbegården. "OBS!! Skriv med ditt telefonnummer så att vi kan komma i kontakt med Er" och  vi lär oss att vissa saker försvann för länge sedan och vill man prompt leka gammeldags så bör man inte hafsa.

I det senaste numret av en annan gratistidning kunde man läsa om en engelsman som var komiker och hade en show som hette 110% Lagom. Slutskämtet löd handlade om två överlevande svenskar som möts efter ett tredje världskrig:
Person 1: Det blir ju rätt varmt med kärnvapenexplosioner.
Person 2: Ja, men lagom varmt. Vad tror du om atomvintern som de säger kommer? Blir den kall, tro?
Person 1: Ja, men lagom kall...

Va?
Det var så lagom mycket snö i julas, det regnade så lagom hela sommaren, jag blev så lagom blöt om fötterna av slasket. Jo men visst, där har vi ju svensken i ett nötskal.

12

Vakna jättetidigt och veta att man inte behöver gå upp förrän om lång tid, det ska jag göra på jullovet.


11

Badrumsmattor så att fötter slipper frysa är fint.


10

Jag älskar balkonger. Balkonger där det händer saker, balkonger fulla med tvätt och cyklar och saker och människor som umgås. Dricka öl med en granne på kvällen och läsa en bok i solen på dagen och känna efter hurdant vädret är. Ja, bra saker att göra på en balkong.


Den godaste snabbmaten

Coops egna färgglada pasta med riven prästost och örtsalt (och oliver då om man har sådana över).


9


Ni är inte vackrast i världen, världen är vackrast i er

Tack Emma i min klass som vill gå på Emil Jensen för jag har lyssnat på myspace i dag och är det inte otroligt fint och bra? Jag blev så glad att jag var tvungen att dansa runt i mitt rum och i morgon kväll blir nog fint fint fint. (Hur kan det förresten inte vara underbart med en person som cyklar på Sverigeturnè?)

8

Efter cykel är nog tåg mitt favorittransportmedel. Man ska åka länge och ha lagom med plats så att man kan ta av sig skorna och krypa ihop i en bekväm ställning, sen kan man sitta och titta ut eller läsa en bok eller göra något annat, umgås med eventuella resekamrater och läsa "Fråga lokföraren" i Kupé. Drömma om 4-timmar-Stockholm-Hamburg-tågen som ska finnas i framtiden snart åhh. Det kommer att vara bäst.


7

Falafel är så gott att det är ett nästan fullgott skäl att flytta till Skåne.


6

Kartor är bra, man kan titta på olika platser som man kan resa till och som finns och tänka på människorna som bor där och hur fascinerande det är med världen.


5

Fördelar med att baka bröd:

1. Det är roligt
2. Man känner sig duktig
3. Det blir gott
4. Man slipper industriprocesstillsatsbrödet från affären
5. Det blir billigt


Här är ett recept på superbra rågkakor (som det här brödet är en variant på):

Ingredienser:
1 pkt torrjäst
6 dl vatten
6 dl rågmjöl
6 dl vetemjöl
1-2 tsk salt
ev. solrosfrön eller annat

Gör så här:
1. Blanda rågmjöl, jäst och salt och eventuella frön i en bunke.
2. Ha i det lagom tempererade vattnet och sedan vetemjölet.
3. Arbeta ihop till en rätt så lös deg.
3. Låt jäsa 20-30 minuter.
4. Ta några tag i bunken och lägg upp fyra degklumpar på två plåtar.
5. Ta lite rågmjöl och platta ut till kakor. Stick hål i dem med en gaffel.
6. Sätt ugnen på 225 grader och låt jäsa i 15-20 minuter.
7. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.

Har man vanlig jäst är det bara att blanda jäst och vatten först på vanligt bakvis så klart.

Och här är brödinspiration som heter duga: http://paindemartin.blogspot.com/. När jag åker till Uppsala över jul ska jag baka surdegsbröd med mamma varje dag! (Nästan.)

Lycka!!! Och julklappstips!

Jaa åh världens bästa roligaste finaste film Svart katt, vit katt finns äntligen på DVD med svensk text så att alla kan se den och bara 69 kronor på cdon t.ex. åhhh köp i julklapp till alla och till er själv!


4

Djur är så fina och katter är nästan finast, jag längtar massor tills jag kan ha en liten katt som tassar omkring.


Tvätt

I dag har jag tvättat. Vi har en drop in-tvättstuga med åtta maskiner. Det brukar alltid ligga några enstaka plagg här och där, men i dag låg där kläder motsvarande minst fem maskiner. Va? Det måste ju vara någons kläder! Underligt är det. Jag undrar också vem det är som tvättar typ fem plagg och inte ens ställer in på halv maskin. Eller vem det är som torktumlar tre ensamma kökshandukar. "Oj oj oj, disken är blöt, måste torktumla fort fort fort (men jag ställer in på 45 minuter för säkerhets skull)!!!" Mm ganska irriterande. Annars brukar jag när jag tvättar ofta komma att tänka på en tjej som var min granne i Polen i en månad, hon kom från Rumänien och tvättade alltid för hand. Hon tyckte inte att det var jobbigt för hon var van. Då kommer jag kankse också att tänka på en av mina lärare där som tyckte att tvätt var den bästa hushållssysslan, för det var ju så enkelt att bara kasta in tvätten i maskinen. Hon har så rätt, det är så enkelt, jag älskar tvättmaskiner.

Inköpslista

I dag sydde jag fast knapparna på en tröja jag inte använt på väldigt länge för att den bara hade en knapp (ni vet kanske Gina Tricot-koftorna i 100% akryl som först hade guldiga knappar och sedan svarta med silver på och ett litet silveremblem och som elektifierar en och har en töntig text på knapparna som ständigt trillar av men ändå sitter sjukt bra) och jag tror jag inte har använt den på kanske hela sommaren för jag hittade en inköpslista från Polen i en av fickorna:

fotsten
duschsvamp
toapapper
något salt?
smör i ganska liten bytta
tomater

Solen sken alltså behövde man salta kex.


3

Nya strumpor utan hål.


2

Cykeln måste vara på tio-i-topp-bästa uppfinningar. Känslan av att cykla igen när all snö och is har smält bort. Vad fort och enkelt det går att förflytta sig! Knastret från grus och handtagen som känns så smala med tunna vantar. Det är lite som att ta på sig vanliga skor efter att ha åkt skridskor, fast bättre.


1

Okej, nu gör jag lite julkalender! En bra sak varje dag. I Linköping är det så här ifall man bor i hus (har en egen soptunna) så betalar man en grundavgift och sedan per kilo skräp. Och om man sorterar och källsorterar kartonger, plastförpackningar och så vidare så blir det mindre vanligt skräp och man tjänar pengar. Det är så genialiskt i sin enkelhet tycker jag.


RSS 2.0