Apelsin med nejlikor och snöre


Lussebullar


Prästens hår så klart.

Boston Big Dog

I går hade vi en, eller tre små egentligen, föreläsningar på temat "Populärvetenskap för basåret". En trevlig sak där vi får veta vad man kan göra och bli inspirerade till att fortsätta på den naturvetenskapliga banan. Den första var om robotteknik och ingenjörsyrket och det låter ju bra. Men åh. "Man tänker nog att civilingenjörer är nördar" (ok, för mig är det ett högstatusjobb) "men det är faktiskt sociala människor som inte alls sitter i ett hörn och räknar". (JAHAAA!) Och sen "det är så bra att läsa naturvetenskap, för då kan man hänga med i vad som händer, det är så mycket tekniska nyheter i dag". Ja, nu ska jag plugga i fem år för att förstå när de pratar om en ny spelkonsol eller nanoteknik på radio. Sen ska jag läsa till psykolog för att förstå allt när de pratar om ökad psykisk ohälsa och livsmedelsinspektör för att hänga med i köttfärsskandaler. Mm. Kanske att det borde finnas en större drivkraft, som att man vill bygga robotar. Föreläsaren visade lite robotar. T.ex. den här filmen med världens mest avancerade robot:



Jag tycker att den är fascinerande men det är obehagligt med en maskin som är som ett djur men ändå är en maskin. Hu.

Mys


Chili sin carne varje dag


Om man gör mycket av en rätt och råkar ha i för mycket starka kryddor så att man måste spä ut maten med massor av mer krossad tomat så blir det väldigt mycket mat.

Bra konst gör så att man längtar hem


Ingas vän Vendela Källmark är en sann konstnär tycker jag.

Garnnystan som blir mindre


Ordning och reda

I går kväll läste jag lite i denna blogg, hamnade i en artikel från Rädda barnen och tittade på Dokument inifrån: Förgrymmade ungar i SVT Play. Om Super-nannytrenden osv. Ett väldigt intressant program. Ett väldigt skrämmande program. Så här till exempel: En elev slår en lärare, läraren slår tillbaka med flera knytnävsslag. En professor i pedagogik ifrågasätter om det är misshandel när det hade en orsak. Jan Björklund har svårt att se att läraren gjorde något fel. Pedagogikprofessorn undrar om man kankse borde ha definierat aga annorlunda. Ja, titta på det. Sen så känns det som att jag borde skriva mer om det här men jag vet bara att jag inte vill ha en auktoritär barnuppfostran med skamvrår och ignorering och att jag tror att det skulle fungera om man hade mer tid med barnen och mer personal i förskolan och i skolan men ja tid är pengar och pengar är det ständigt ont om.

Annars så ska jag snart laga pasta och tomatsås. Sen ost&vin-kväll. Mm.

En värmande soppa

Fräs 2 hackade vitlöksklyftor och 2 hackade lökar i en kastrull, tillsätt 1-1,5 tsk ingefära, 2 burkar krossade tomater, lite peppar, 2 buljongtärningar och 2,5 dl gräddemjölkblandning med valfria proportioner. Koka några minuter. Färdigt!

Jag lånade en hammare




Inspiration

I dag var jag på en föreläsning med Arne Forstenberg från GlobalFOCUS. Han skulle prata om klimatentrepenörsskap och jag var rädd att det skulle vara en sådan här nu-ska-vi-företaga-bort-problemet-person men det var han inte utan det var (om än lite segt ibland) intressant och hemskt inspirerande! Mina fingrar ville inte vara stilla för det kliade i dem av vilja att GÖRA NÅGOT. Vara engagerad och projekt och saker och antingen ska jag bli civilingenjör och jobba med miljöteknik eller så ska jag bli arkitekt och rita futuristiska hus med solceller.


Rotsaker är bra saker

I går blandade jag 6 dl rågmjöl, 1 pkt torrjäst, 1 dryg tsk salt och 1 dl solrosfrön i en bunke. Sedan rev jag 1 liten morot, 1 rödbeta och 1/2 stor palsternacka och kokade de rivna grönsakerna lite kort. Med hjälp av en sil skiljde jag på grönsakerna och kokvattnet, som jag sparade i en tillbringare (det som inte rann ut på sidorna vill säga). Därefter spädde jag ut det med kallvatten till mer än fingervarm temperatur och hällde bort så att jag hade 6 dl vatten kvar. Dessa dl hällde jag i bunken, rörde om, hällde i grönsakerna samt 6 dl vetemjöl och rörde mer med min trägaffel som jag köpt enkom för detta ändamål sedan min slickepott gått av under liknande omständigheter.

Okej, degen fick sedan jäsa i ~ 30 minuter, jag tog några trägaffeltag i den och sedan klickade jag upp lagom bitar på två plåtar med bakplåtspapper på. Bullarna fick jäsa i ~ 20 minuter, sedan gräddade jag dem i ~ 15 minuter mitt i ugnen som var 225 grader varm. Och detta, kära vänner, blev kanske det godaste bröd jag ätit.

Första plåten


Detektivbyrån

I går såg jag Detektivbyrån. Det var väldigt trevligt, de var roliga och musiken var fin. De spelade på ett ställe som är något slags kommundrivet ungdomsställe, det påminnde mig om Grand i Uppsala och jag kände mig lite som femton igen. När jag var ung och rebell och politik var enkelt. Det vill jag skriva mer om, det ska jag. Men nu ska jag gå och få hjälp med att laga min cykel. Hej!

Uppsala i helgen


Inga fyllde år och blev glad över sina presenter, jag var glad för att det var trevligt att träffa familjen och fina människor och för att det är roligt att ge presenter.

RSS 2.0