Kött

I Kristianstad slaktas och styckas grisar för att skickas till Świnoujście i Polen där de skivas, saltas och röks. Sedan skickas de tillbaks till Sverige så att alla svenskar ska kunna köpa billig bacon från Scan.

God fisk

Antal portioner: 4
Ungsvärme: ca. 225 grader

Ingredienser: 1 grön paprika, 1 morot, några vitlöksklyftor, 400 g fryst men tinad vit fisk (ekologisk eller MSC-märkt!), salt, peppar, 1 dl grädde, 500 g tomatkross

Gör så här:
Skär paprikan i ganska tunna skivor, riv moroten grovt och hacka vitlöksklyftorna. Smöra en ungsform och lägg i paprikan, moroten och vitlöken i denna ordning. Placera ovanpå detta fisken. Strö på salt och peppar, häll över grädden och sist tomatkrosset. Låt stå i ugnen ca. 35 minuter. Servera gärna med kokt potatis för det är ett alldeles underskattat tillbehör.

Betong


I torsdags började terminens teknikkurs som handlar om byggnadsmaterial. Det är sjukligt intressant. Jag längtar tills fredag, då ska vi lära oss om fukt.

Saker i Uppsala jag saknar

Ibland frågar folk om jag saknar Uppsala. Då säger jag att nej, inget utom personer där. Men jag har insett att det finns två saker som jag som jag väldigt gärna skulle vilja ha i Lund.

1. COOP FORUM
    När jag för några år sedan sommarjobbade i Lund fanns, inte alls långt ifrån där jag bor nu, en Ica Kvantum och en Coop Forum, precis som det ska vara. Nu finns där Ica Kvantum och City Gross. Har någon av dessa affärer Krav-märkt rågmjöl? Har de ekologiskt rågkross? Har de saker från Saltå Kvarn? Nej. Har de Änglamarks varor? Såklart inte. Jag saknar min favoritmataffär.

2. BLODCENTRALEN I UPPSALA
   Trevligt och stort och fint utbud av presenter som tack för ens blod. Så trodde jag att det var överallt. I Lund är de visserligen trevliga på blodcentralen men sen får man välja en ful t-shirt som man inte behöver, 50 kronor presentkort som gäller i många butiker eller dessa 50 kronor till Barncancerfonden i stället. Tråkigt! Jag vill ju fortsätta samla fina assietter och skålar.


PS till studenter i Uppsala:
I går upptäckte jag ni har tillgång till världens lyx. Gratis kroki varje onsdag:
http://www.konstvet.uu.se/KV/Startsidan/Ovrigt/Ritsalen/ Jag är väldigt avundsjuk.

-


Saker på väggarna

I hallen:


Rädisfrön som väntar på bättre tider.


Nalle Puh.


Wyspianskitavla.


Flicka i badkar.


I köket:


"Europa? Ja, det är jag!"

Söndagsserie.



Yasse och Inga.


I rummet:


Vi hälsar kvinnorna som jobbar för fred och fosterlandets blomstring.


En arg igelkott.

Kalender från en Bauhausutställning.



Strindberg, lappar och Marjane Satrapi.


Warszawaslott.


Författaren till världens bästa bok.


Klocka.


Nowa Huta på sextiotalet.


Världskarta.


Kroki är roligt





Kroki, modellteckning plus rita av statyer och rum på Historiska museet (fint men jättekallt) i två och en halv dag är en bra start på terminen. I morgon och på fredag har vi bara teknikföreläsning 8-12. LYX.

Bilder från jullovet


Jag åkte X2000 till Linköping och köpte julfika för 1000 prio-poäng.


I Linköping finns det ett hus som har en vägglus som maskot. JAG FÖRSTÅR INTE.


Traditionsenlig julaftonspromenad i Norrtälje.


I Uppsala blev det många äggvitor över så jag bakade en pavlova-tårta som såg ut som en pizza.


På landet var det mycket snö.



Och på cykelvägen till Gränby centrum hade någon dukat upp till fest.

Jag har köpt en matberedare i dag


Den är världens bästa. I går hade jag prov på arkitekturhistoria. 1800-talet, 1900-talet samt trädgårdskonsten under denna tid. I dag har jag städat i mitt hem och spikat upp saker på väggarna. I morgon börjar skolan.

RSS 2.0