"Hemma"

Jag har varit i Wroclaw och sedan kom resten av min familj (pappa och Inga och farfar) så jag har varit med dem och andra och haft fullt upp. Nu har skolan börjat dessutom och pappa och Inga och mamma är kvar. Jag känner mig som att jag skulle behöva lite semester. Nu har jag flyttat hem till mitt rum men innan bodde jag med Inga och mamma hos en vän:

414928-49

Så här skulle jag vilja bo:

414928-50

Och så har jag ingen frukost för jag glömde att köpa plus skulle inte hunnit köpa men en fördel med studenthem är absolut att man kan låna det man inte har!

Hejdå

I morgon jättetidigt ska jag åka till en stad med mamma och vi ska vara där till på lördag. Så jag lägger väl upp en bild eller tio när jag kommer hem.

Sedan åt jag mat på Momo bar och gick genom Kazimierz ner till floden

Momo bar är ett gulligt ställe, det är vegetariskt och lite ekologiskt. Kazimierz är den gamla judiska stadsdelen som har blivit väldigt hipp, hur som helst är det fint där och jag gick in i den bra secondhandaffären jag köpte skjortan i och köpte en liten käck hemma-tröja till mamma hehe.

  

Är påsken stor i Polen?

Ja, påsken är stor i Polen!

Påsken är den största högtiden i den kristna tron. Polen är ett katolskt land. Kanske att julen firas mer ambitiöst, det sa min lärare, den är ju mer kommersialiserad också med alla presenter. På påsken ger man inga påskägg som i Sverige. Jag har ärligt talat inte så stor koll på hur folk firar påsk i Sverige, förutom att gå påskkärring, äta påskgodis, ägg och sill. Går folk till kyrkan? Eller hur den firas i Svenska kyrkan. Hmm, nu har jag läst på deras hemsida. Det verkar då mer omständigt här. Men det spelar inte så stor roll. I alla fall så är det många som går till kyrkan på påsken här. Kanske inte hela tiden under fastan och alla olika dagar men på lördagen med små korgar med mat som prästen välsignar och som man sedan äter på söndagen. Och jag tror också att många går av tradition, fast de inte är troende.

I dag hade jag de två sista lektionerna innan påsklovet. Vi var bara fyra personer (av tolv tror jag). Vi fick påskkort med olika påskrelaterade frågor och blev skickade till Stora torget (en miljon gånger större än Uppsalas, bara för att undvika felaktiga föreställningar) där det för tillfället är en marknad med allehanda påsksaker, mat och annat, för att söka svar på våra frågor. En viktig sak i korgen och på påskbordet är ett litet får. En fråga var vad fåret symboliserar. Bah, ingen av dem vi frågade visste. Och en tant, hon stod i sitt lilla stånd med typ blomprydnader, helt utan intresserade kunder, och ordnade med någon pappersblomma. Jag frågar artigt och fint om hon vet vad fåret symboliserar. Hon svarar att hon inte har tid för att hon är ensam där. Tack, tack, sade vi och gick. Fåret symboliserar Jesus återuppståndelse.  Sedan hade vi resten av lektiorna på ett café och läste och pratade om påsken. Jag drack kaffe för första gången på drygt en månad.


Aj, min hand

Jag förstår inte varför det ska vara nästintill omöjligt att öppna vattendunkarna från Plus. Sen så vet jag inte riktigt hur jag ska få in de tomma i återvinningsstationen, för hålet är som gjort för en 2-litersflaska kanske och det här är 5-litersdunkar. Har fått en fin liten samling. Jag ska försöka platta ihop dem på något sätt, någon gång. Appropå vatten och att man inte kan dricka kranvattnet här så läste jag i somras i "City Malmö Lund" om "alla dumma frågor" turister ställer på turistinformationen i Malmö. T.ex. "Kan man dricka kranvattnet?". Dum fråga? Vem är det som inte vet någonting om världen?

Resetips

414928-46
 
Om ni åker till Polen någon dag så ska ni veta att Kubus(s med streck över men det gör de om till typ ae på den här sidan grr) morots-m.m.-jos är en klassiker. Fast mest i liten flaska. Här en liter morot-hallon-äppel. Jag gillar inte morotsjos egentligen men jag vill inte bli undernärd plus att det här är ganska gott ändå och det är ju något visst med klassiker.

Annars när det gäller jos och dylikt skulle jag nog utfärda en allmän varning för det mesta. Köp inget med "cukier" (socker) i innehållsförteckningen om ni inte gillar jättesöta saker.

Helgen

Den planerade lördagsutflykten är uppskjuten till okänd dag. I stället var jag på "Litterär salong" med Maciej Zaremba, journalist på DN, han som bland annat har skrivit artikelserien "Den polske rörmockaren". Hans artiklar har kommit ut på bok i Polen och nu var han här i Kraków och samtalade om boken. På polska, han är från Polen. Det var väldigt intressant. Jag blev irriterad på tjejen som han samtalade med för det lät som att hon tyckte att Sverige var världens sjukaste land ungefär, men hallå vänta bara om någon skulle skriva om Polen i stället. Zaremba var i varje fall bra och sa också att det är inte är Sverige som är specifikt knäppt. Och sedan överdrev han nästan Sveriges bra sidor. 

  
Sedan tog jag plus kamrat en öl och jag missade halva melodifestivalen som jag hade tänkt titta på. Jag tänkte att det börjar nog nio och kom lagom till röstningsresultaten... Ja, ja, stora Europatjottahejset ska jag planera in bättre!

I går firade jag en månad i Polen med en skolutflykt till Lipnica Murowana och den redan tidigare omskrivna palmtävlingen. Det var ganska intressant att se, fast inte jätteroligt. Det kändes litegrann som valborg, för de sålde sådana där heliumballonger, och så var det mycket folk. Det var små stånd överallt också som sålde palmer, påskpynt, mat och godis. Och på förskolan sålde de soppa, kaffe och kakor. Det måste ju i alla fall vara roligare att bo i den här byn än i någon annan...


  
Här är resningen av vinnarpalmen, 33,39 meter hög. 
 
Här är resningen av en 36,4-meterspalm, som gick av. Jag tycker synd om den som gjorde den. Bakom mig började genast några gubbar prata om hur de borde gjort i stället, stöttat toppen, haft en lina där med, osv. Folkligt engagemang, det kändes litegrann som två expertgubbar när jag var på speedway förut.

På vägen hem stannade vi till vid ett gammalt återuppbyggt slott där vi fick en guidad visning. Det var jättekallt i slottet. Men jag lärde mig i alla fall att det är farligt med små rum med kupoltak, för de kan vara byggda så att man hör det som viskas i ena hörnet jättebra i motstående hörn. Herren som lät bygga det lär ha gjort det för att tjuvlyssna på sin frus bikt.

Glad påsk


Hej hopp! I dag har vi pysslat på folklor-lektionen. Här är min egenhändigt ihoppysslade påsk-palm. Det är för att de lade ut palmblad framför Jesus när han kom där för länge sedan som man har dem. Om man får sin palm välsignad och sedan sväljer en av videungarna så får man inte ont i halsen. På söndag (palmsöndagen) ska vi på utflykt till en liten by som är känd för sina palmer. De har en palmtävling. Ordentliga grejer, som majstänger har jag hört. Kan ju hända att det kommer någon bild! (Ni kommer att sitta som på nålar söndag kväll tror jag.)

Det här blev visst ett ganska långt inlägg

Jag har inte bloggat på ett tag men jag har så mycket och stå i och så mycket att skriva så att jag inte orkar skriva alls. Och så var jag på dåligt humör tror jag. Fast nu är jag ganska glad. Jag tror jag har blivit kär i den här staden. Först när jag kom hit tänkte jag att jag nog inte är någon storstadsmänniska och det var jobbigt stort men nu känns det underbart att gå på olika gator (där alla himla turisterna inte går!) och åh, jag älskar höghusen (de får mig att vilja bli arkitekt) och det här tror jag blir ett eget inlägg någon gång för jag får inte plats att uttrycka mig. Uppsala känns så pyttigt och tråkigt tråkigt tråkigt för tillfället. Och min rumskompis Dorota är trevlig och i rummet brevid bor en rolig gullig fransyska och det är fint att vara här. Dorotas pojkvän (bosatt i Estland vanligtvis) är här (och ska bo med oss till på söndag), det gör mig lite avundsjuk, men jag blir glad också för hon är jätteglad. (Roligaste hon sade: jag har en banan i ansiktet hela tiden. Eller något sådant. Fint hur som helst.)

På torsdag ska vi ha test på räkneord. Räkneord på polska är sjukt komplicerat. På helgen ska jag på utflykt gånger två på morgonen gånger två så ingen utgång där men melodifestivalen tror jag. I helgen dansade jag lite, min danskamrat och tillika guide sa att stället vi var på är det som alla tipsar om och typ Krakóws indieställe och om så är fallet är det ganska ovärt, jag saknade Velvet. Men det var kul ändå. Och jag var på demonstration i lördags!!! Det var jätteroligt och intressant och så glädjande att det finns feminister i detta katolska konservativa land som anordnar en demonstration med ändå ganska mycket folk och killar också. Oj, oj, det var annorlunda mot Sverige, här ordnar någon nationalistisk organisation motdemonstration minsann för att framföra sina sakliga argument av typen "Feminister är lesbiska". Massa poliser var det som höll koll och gick längsmed tåget. Åh, nationalistkillarna var löjeväckande, jag var tvungen att skratta åt dem, men samtidigt är det ju sorgligt och obehagligt. Ja, ja, det var i alla fall många fler i vårt tåg än i deras klunga. 

I dag köpte jag en skjorta på en secondhandaffär. Jag tror att den kan vara rätt käck till mina ljusa jeansshorts som jag inte riktigt har och min solbruna hud som jag inte har ännu (åh, i går var värsta fina solen). Den var i varje fall värd de cirka 2 kronorna och 70 örena jag fick ge för den. Här är en bild: 

 

Hej då!


Duracellkaninen som fick nog

Inga roliga nya mejl och jag har jätteont i huvudet. Jag tror jag går och duschar och går till sängs.

Sommaren

Jag ska inte jobba i Norge. Vad krångligt allt blev! Vilken festival ska jag åka på? Jag är inte pepp på dräggiga festivaler. Fast jag är pepp på sol och fin musik. Kan inte alla fina band komma och spela i Kraków i vår? Usch, vilken stress!

Lite bilder

 
I söndags hälsade jag på mormor och morfar och moster.

Och i dag har jag tvättat lite paltor:


Balkongen


Här är en liten filmsnutt, filmad av misstag tror jag, men den visar balkongen ganska bra. Duvor (+ fågelskit) + kylskåp. (Och det är inte så förskräckligt för maten är i en kasse på nästan ren balkongyta.)

Förresten så har duvorna lagt dit massa nya pinnar! Det känns lite elakt men jag tror vi kommer vara tvugna att kasta pinnar varje dag eller så...

Aha

Josen var inte ens jos, det var dryck. Man kan ju med rätta fråga sig vad jag sysslar med när jag försöker köpa jos.

Ja, ja. Dags att sova, i morgon bitti ska jag upp tidigt!

Rättelse

Abo, i dag upptäckte jag att det finns ett till kök, ungefär i andra änden av korridoren. Med en arbetsbänk till och med!

I övrigt råkade jag köpa fel jos i dag, IGEN! Blodapelsinjos. Upptäckte det redan i kassan denna gången... Tänkte att apelsinjos är ju ganska okej. Men vilket sliskigt slisk! Åh. Jag som tycker att vanlig apelsinjos i Sverige är för söt. Hu!

Här är balkongduvorna:
Duvor
Jag tror de vill bygga bo där, kände mig tvungen att kasta bort lite pinnar i dag. 

Hejdå!

För vi älskar kvinnor

Hej på er!

Här sitter jag och är redigt förbannad. Eller väldigt irriterad. Vi har som läxa till läsning/prat att läsa en artikel i en tidning och berätta om den. Jag råkade läsa en artikel om en reklamkampanj som ett nytt mobilföretag har. Den är så här: lättklädda blondiner med stora bröst går med stort självförtroende in för att laga bilar, släcka bränder, skjuta med maskingevär, men misslyckas. En röst säger: "Låt oss se sanningen i vitögat, vissa saker har alltid varit och kommer alltid att vara för oss män. Så också Mobilking." Mobilking är då det här nya mobilföretaget som förutom att vara en mobiloperatör erbjuder sportnyheter och erotik. För riktiga män så att säga. Folk har blivit arga (tack och lov) och anmält reklamen till något grejs. Mobilkings chef säger att det är en humoristisk reklam och att de helt enkelt tycker att kvinnor inte ska syssla med fysiskt tunga arbeten som är förbehållna männen, de får om de vill, men de borde inte. Och de tycker det, för att de älskar kvinnor.

Sedan pratar en sociolog, och det här är intressant. Han säger att i 26 procent av de polska hushållen tjänar kvinnan lika mycket eller mer än mannen, och detta leder i många fall till att mannen känner sig hämmad och mindre värd. Det här gäller även män som inte har vant sig vid att deras överordnade kan vara kvinnor. Dessa män, kan må bättre av den här reklamen. ... Är det inte ledsamt om de polska männens självkänsla är beroende av de tjänar mer än sina fruar? Ack och ve, vilket samhälle.

Åh, jag visste när jag flyttade hit att jag skulle komma att bli arg och upprörd, men det kan inte hjälpas att jag blir det. Mobilking planerar att sälja minst 200 000 startpaket i år. Hoppas de går i konkurs.

Hem, ljuva hem



Här bor jag. Näst högst upp, näst längst till vänster. Balkongen. Det finns många duvor här. De gillar att hänga på balkongen och balkongen ser ut därefter. Men när det blir varmt ska jag och min rumskamrat kanske ta itu med den så att man kan sitta och läsa en bok i solen eller så. Min rumskamrat är polsk och trevlig.

I vårt rum har jag följande: säng, skrivbord, stol, lite hyllor och garderobsutrymme. Vi delar en liten hall och ett litet badrum med ett till rum. Det andra rummet har ett kylskåp som de vill ställa ut i hallen. Jaa! Vi har inget kylskåp nämligen. Vi har en balkong som det kommer att bli varmt på när det blir vår.

I detta studenthem bor det väldigt många personer. På varje våningsplan finns en lång korridor och ett kök. I köket finns följande: två spisar (varav en har ugn), två diskhoar med diskställ ovanför, en papperskorg och en balkong.



På bottenplanet finns många olika saker. Post, bankomat, café, frisör, kinarestaurang, matsal med billig mat, datasal, typ kiosk, reception, administration etc. I källaren finns ett magasin där man byter sängkläder och även ska kunna låna typ lampor, jag har inte så stor koll. Och tvättstuga man måste boka veckor i förväg och solarium tror jag. Det finns hotellrum också (inte i källaren). Om ni vill kan ni komma och bo här alltså.

Det finns en hiss. Jag brukar gå i trapporna, sportig som jag är... (Fast inte neråt för det är inte bra för knäna.) Här är en liten klippt film som börjar vid bilden längst upp.



Obs, obs, obs! Det är sex våningars trappor i verkligheten.

Ajö, ajö, nu ska jag göra läxor!

RSS 2.0